Hyster viljuškar za drvnu industriju

Hyster viljuškar za teške uslove rada

Zahtevi za menarvisanje drvnih proizvoda u drvnoj industriji postaju sve više raznovrsniji, stoga odgovarajući priključni uređaji i oprema su značajni za efikasno poslovanje u procesu lanca industrije.

“Manervisanje drvetom nije samo pomeranje dasaka oko pilana. U današnje vreme se podrazumeva da oprema može da manerviše različitim proizvoda od obrađenog drveta do krovnih materijala, iverice…” – kaže David Reeve, menadžer za industriju za Hyster Evropu. Svaki od ovih različitih drvnih proizvoda zahtevaju da se njima različito manerviše u lancu drvne industrije.

Tako da, proizvodnja mnogih od ovih proizvoda su u stvari rezultati procesa manervisanja i transportovanja u lancu industrije. Na primer, zamislite šta se sve uradi da bi se proizveo  laminat.

Pogledajte video ” Hyster viljuškari 7000 kg  u drvnoj industriji”

Različiti viljuškari i priključni uređaji u zavisnosti od faze u proizvodnji drvne industrije

Kako manervisati rolnama papira?

Obnovljiva vlakna, drvo i papir se kombinuju kako bi proizveli ravan proizvod, koji se urola u velike rolne, baš kao papirne rolne, što predstavlja jedinstven izazov. U ovoj ranoj fazi, odabir odgovarajućeg viljuškara i priključnog uređaja je ključno. Nije dovoljno samo izabrati viljuškar, koji može da manerviše težinom robe. Za manervisanje rolni, viljuškari treba da koriste odgovarajuće priključne uređaje za rolne, tako da se težina priključnog uređaja, takođe uzima u obzir. Rolne takođe variraju u težini, u zavisnosti od gustine proizvoda.

Veličina i gustina rolne, utiču na odabir priključnih uređaja. Uređaj mora da ima dovoljno snage da podigne rolnu, ali i odgovarajući stisak, kako se ne bi oštetila rolna. Ovo je od krucijalne važnosti , kako bi se izbegla oštećenja, koja mogu da nastanu prilikom transporta rolne do magacina.

Kamere – kao dodatna podrška prilikom manervisanja

Dodatna podrška u izbegavanju oštećenja, pružaju i kamere, koje omogućavaju vozaču da vidi dno rolne, na monitoru iz kabine. Zbog kabastih i velikih rolni, smanjena je vidljivost vozača. Uprkos tome, uz pomoć kamere, vozači mogu da spuste rolnu  niže i tako preciznije manervišu, kako bi se izbeglo oštećenje i povećala produktivnost.

Hyster viljuškar sa priključnim uređajem za rolne papira

Proizvodnja 

Korišćenje odgovarajućeg priključnog uređaja, rolne se efikasno mogu transportovati od skladišta do proizvodne linije. Rolne dalje odlaze u proizvodnju gde se, u zavisnosti od potreba seku, obrađuju i plastificiraju hemikalijama, kako bi postali finalan proizvod, što opet dovodi do potrebe odgovarajućeg viljuškara i priključnih uređaja.

Korišćenje viljuškara u različitim uslovima zahteva određene licence

Zbog različitih hemikalija, uslova rada, proizvodne linije se zoniraju, tako da jedan viljuškar ne može da pokriva sve zone u proizvodnji. U nekim delovima proizvodnje se koriste hemikalije, u drugoj zoni dolazi do isparenja gasa, u trećoj zoni je velika prašina, u 8. zoni može doći do eksplozije itd.. Stoga viljuškari moraju da imaju licencu ATEX 2014/34/EU, koji dozvoljavaju rad viljuškara u ovim zonama. Stoga,  viljuškar namenjen za rad u ovakvim uslovima mora da ima specijalnu zaštitnu opremu u skladu sa ATEX propisima.

hyster viljuškar za drvnu industriju

Kako manervisati paletizovanom robom i finalnim proizvodima?

Kada gotov proizvod izađe, pakuje se i slaže na paletu, spreman za dalju distribuciju. Ovi proizvodi mogu da budu i do 2 m dugački, tako da se stavljaju na 2 palete. Kod ovakvih situacija, obično se koriste Hyster viljuškari 8-9 t nosivosti sa priključnim uređajima sa duplim viljuškama, omogućujuću tako manervisanje tereta od 6t nosivosti.

Krajnja destinacija zapakovanih proizvoda je u skladištima. Ponovo je potrebno odgovarući viljuškar i priključni uređaj u skladu sa karakteristikama skladišta i proizvoda, koji se skladište.

Uprkos, što postoji mnogo različitih načina za manervisanje drvnih proizvoda, postoji mnogo zajedničkih zahteva u lancu industrije. Na primer, u mnogim  različitim radnim zadacima, od skladišta drveta do pilana, završnih proizvodnih linija, postoje neravni i grubi  tereni, po kojima viljuškari idu. Kada se transportuju dugački i teški proizvodi, kao što su drvene daske, može doći do gubljenja balansa i stabilnosti.

Grana na Hyster viljuškarima je veoma važna, kada viljuškar ide po neravnim terenima i kada su im prikačeni priključni uređaji. Čvrstina viljuškara, stabilnost i dugačak radni vek,karakteriše Hyster viljuškare.

Hyster električni viljuškar namenjen za drvnu industriju i teške uslove rada

Koji su to najveći problemi u drvnoj industriji za viljuškar i kako se Hyster bori sa tim?


Veći problem su prašina, prljavština i sitne čestice, koje mogu da zapuše ventilator unutar viljuškara i da dođe do pregrevanja viljuškara. Ovo može dovesti do frustrirajućeg zastoja, kao i do povećanja troškova, zbog zastoja u proizvodnji.

Rešenje za teške uslove rada ” Hyster Cool Truck”

Pogledajte video ” Hyster Cool viljuškar”

Da bi se ovo prevazišlo, Hyster Cool Truck je napravljen specijalno za ovakve uslove rada. Viljuškari H2.0-3.5FT i H4.0-5.5FT su potpuno zatvoreni sa svih strana, tako da smanjuju mogućnost prodiranja sitnih čestica u viljuškar.
Unutrašnjost viljuškara je tako zaštićena da smanji ulazak prašine, prljavštine i sitnih čestica u deo, gde se nalazi motor.

Prljavština koja se izduvava propelerom, prolazi kroz bočne otvore (ventile) na viljuškaru, čime se sprečava zadržavanje prljavštine u delu gde je motor.

Zaštita ispod motora smanjuje prolazak prljavštine i sitnih čestica ispod viljuškara.

Hyster cool viljuškar