Kako izbeći habanje točkova na paletaru?

ODRŽAVANJE

Da li se točkovi na Vašem paletaru brzo habaju? Ipak, prilično je jednostavno produžiti životni vek točkova. Da biste to uradili, važno je znati koji su uzroci prevremenog habanja.

Habanje točkova zavisi od različitih faktora:

 • Materijal točkova
 • Mesto gde se koristi i skladišti paletar
 • Uslovi u kojima se koriste
 • Podloga gde se koristi paletar

Koje točkiće ima Vaš paletar?

Točkići mogu da se prave od raznih materijala i za različite namene. Koje točkiće Vi koristite? Gumene, Poliuretan (PU), Vulkolan, plastične? Kao i većina, možete izabrati najjeftinije i standardne, PU ili poliuretan točkove. Ukoliko ne koristite intezivno paletar, na glatkim površinama i da služi za transport ne tako teške robe, onda je ovo odličan izbor.

Da li podižete tešku robu ili da li radite na hrapavoj površini? Onda treba da uzmete VU točkove ili vulkolan. Skuplji su od poliuretana, ali zauzvrat dobijate bolji kvalitet i sporije se troši točak. Poliamid (nylon-plastični) točkovi, iako su crne boje ne ostavljaju tragove i najčvršći su materijal. Preporučuju se za beton. Nije striktno da budu bele boje. Jedini koji ostavljaju tragove su gumeni točkovi.

Točkovi za paletare Točkovi za paletare Točkovi za paletare Točkovi za paletare

Savet: U slučaju konstantne upotrebe na hrapavim (ne glatkim) površinama i manevrisanja velikog tereta, najbolje je ulagati u VU točkove i plastične. Ovo će vam uštedeti novac dugoročno.

Kako zaštiti Vaš paletar u prehrambenim industrijama?

U prehrambenoj industriji ima dosta kiseline, koja nagriza, paletar, točkove i ležajeve. Postoje različiti točkovi za različite kiseline. Na osnovu kiseline koju koristite pri proizvodnji, lako možemo doći do saznanja, koji točkovi Vam odgovaraju.

Paletar sam po sebi rđa, vremenom, posebno u uslovima gde ima kiseline i vode. Najbolja varijanta za korišćenje u prehrambenoj industriji je paletar od nerđajućeg čelika.

ručni viljuškar , paletari

Odgovarajuće skladište za Vaš paletar?

Nakon što ste postavili ispravne točkove, važno je skladištiti paletar na odgovarajućem mestu. Ako ga skladištite napolju ili na izuzetno hladnom mestu, ležajevi točkova će rđati mnogo brže.

Nemate druge mogućnosti osim skladištenja na otvorenom? U tom slučaju se odlučite za točkove sa ležajevima od nerđajućeg čelika. Točkovi nisu standardno opremljeni ležajevima od nerđajućeg čelika. Dakle, ako unapred znate da ćete skladištiti paletar na otvorenom, odaberite ovu opciju.

Vaš uređaj trenutno nije opremljen ležajevima od nerđajućeg čelika, ali je i dalje skladišten napolju? Preporučujemo da pokušate da pronađete odgovarajući prostor u zatvorenom, to će vam uštedeti dodatne troškove.

Savet: Ako skladištite paletar napolju, prilikom kupovine se odlučite za ležajeve od nerđajućeg čelika. Malo je verovatno da će se ležajevi unutar točkova uskoro pokvariti.

Održavajte paletar čistim

Svi to radimo povremeno, neka smeće ostane sa strane, misleći da ga kasnije očistimo ili pometemo. Nažalost, odugovlačenje nije dovoljno dobro za vaš paletar. Kad god otpad poput trake ili žica završi u točku, desiće se prevremeno habanje. Primećujete li da nešto visi sa točkova? Uklonite ga što je pre moguće. Trenje između površine i otpada koji se uhvati oko ili između točka, postepeno će prouzrokovati sve veću štetu.

Savet: Proveravajte svaki dan da li se otpad zakačio na točkovima.

Paletar mora da se kreće, jel tako?

Tako je. Ali zavisi od Vas, da upravo to i može. Sve ima veze sa težinom koju prenosite. Nikad ne ostavljajte paletar sa podignutim teretom. Ovo može da ima posledice, npr. da točak bude ravan.

Savet: Nikad ne opterećujte paletar sa teretom koji ne moze da nosi.  Na ovaj način neće dolaziti do toga da točak postane ravan.

 • paletar makaze 1000 kg/800mm

  ručni viljuškar , paletari
 • Hidraulični ručni 1000 kg / 1600 mm

  ručni viljuškar , paletari
 • 3000 kg paletar

  ručni viljuškar , paletari
 • Niskoprofilni paletar 1500 kg

  ručni viljuškar , paletari